Utazási iroda
 kereső
Megye
Település / kerület
Úticél

Gambia

vissza

Országnév:

Gambia
Gambia

Ország teljes neve:

Gambiai Köztársaság

Országkód:

GM

Főváros:

Banjul

Pénznem:

dalasi

Pénznem rövidítés:

GMD

Váltópénz:

butut

Kontinens:

Afrika

Terület:

11295 négyzetkilóméter

Népesség:

1517000 fő

Éghajlat:

Éghajlatát tekintve trópusi, itt a száraz és persze az esős évszak váltakozik, mely közül a száraz hosszabb, egészen novembertől májusig tart, és csak pár hónap jelenti az esős hónapokat. Ezzel egybeköthető, hogy az esős évszakban sokkal párásabb az idő Gambiában, mint a száraz időszakban.

Hivatalos nyelv:

angol

Beutazási szabályok:

A vízum kiállításához szükséges érvényes útlevél személyenként egy db vízumkérőlap (letölthető vagy faxon, postai úton kérhető) személyenként egy db fénykép oda- vissza érvényes repülőjegy vagy utazási irodai igazolás vízumdíj készpénzben vagy átutalással

Időeltolódás (GMT):

-1

Vámszabályok:

A Képviselet beutazó (turista), tranzit diplomáciai láttamozású és udvariassági vízum kiadását biztosítja. A vízumok egyszeri, kétszeri, illetve többszöri belépésre jogosítanak a Gambiai Köztársaság területére a vízumkérő-lapon feltüntetett feltételek fennállása esetén. Szükséges. Beszerezhető Gambia budapesti Konzulátusán. A vízum díja egyszeri belépés esetén 40 EUR, kétszeri belépés esetén 70 EUR, többszöri belépés esetén 100 EUR.

Más, elfogadott pénznemek:

gambiai dalasi (GMD)

Elfogadott hitelkártyák:

American Express, VISA/VISA Electron

Alapvető termékek árai:

30%-al drágábbak mint Magyarországon

Védőoltások:

Az idegenforgalom nem jelentős, az utóbbi években csökkent az ebből származó bevétel. Javasolt oltások Gambiába utazóknak: Hastífusz Hepatitis A (nagy a fertőzésveszély) Hepatitis B (nagy a fertőzésveszély) Sárgaláz Malária ellen tabletta van. (Nagy a fertőzésveszély). Javasolt oltás bizonyos területekre utazóknak: Járványos agyhártyagyulladás Veszettség Kötelező oltás, ha fertőzött országból érkezik/országon át utazik valaki: Sárgaláz

Ajánott utazási útvonal:

A főváros, Banjul gyarmati eleganciája, a serekundai strandok, a több mint 250 madárfajnak otthont adó Abuko Természetvédelmi Terület, a Gambia folyó és az UNESCO Világörökségek (James-sziget és épületei, a szenegambiai kőkör) miatt.

Víz minősége, ihatósága:

Mindenképpen csak palackozott vizet fogyasszunk! Csapvíz nem iható!

Telefonos hívószám:

220

Kommunikáció jellemzői:

Internet kapcsolat 1998-tól van az országban. Telefonos kommunikáció városokban.

Amit érdemes magunkkal vinni:

- rövid ujjú és ujjatlan póló, 2-3 darab - rövidnadrág, hosszúnadrág 1-1 db - hosszú ujjú ing 1db - gumipapucs v. szandál - bozótjáró bakancs (magas szárú!) - esőkabát (v. széldzseki) - ellenzős sapka - fürdőruha - lányoknak esetleg egy hosszú szoknya (tudsz ott is varratni) - távcső, GPS, - fényképezőgép (filmek, elemek), diafilm (nem kapható az egész országban, és nem is hívják), videókamera, - konnektor-átalakító (3 pólusú britről a miénkre, pl. a Vistában lehet kapni) - hálózsák, esetleg egy plusz lepedő - moszkitóháló nagyon fontos! (száraz évszakban is) - fémbögre és evőeszköz, műanyag tányér - kulacs - eletromos vízmelegítő - zseblámpa tartalékelemmel és tartalékégővel (gyertyát tudsz venni a faluban) - ruhaszáritó kötél és csipesz - bicska (sokfunkciós) - rovarriasztó- és rovarírtó sprayk, több flakonnal (a környéken nem kapsz), - esetleg egérfogó, ha zavar az egér, ez ugyanis garantáltan lesz - WC-papír (csak az óceánparti részen lehet beszerezni esteleg Somában, de Alfát meg lehet bízni, hogy hozzon) - spárga, szög, ragasztó (cellux, folyékony, pillanat), tű, cérna - kalapács, kombinált fogó (legalább egyet-egyet vigyetek közösen, mert semmilyen barkács-eszközük nincs) - papír, toll, olló - walkman, kazetták - ajándékba vihettek tollakat, füzeteket az iskolának (de ne a gyerekeknek adjátok, hanem a tanároknak) könyveket a könyvtárnak - gyógyszerek ( csinálhattok egy kis közös ?gyógyszertárat?): fejfájáscsillapító, hányás-hasmenés elleni gyógyszer, kalcium-tabletta, lázcsillapító, kötszerek, fertőtlenítő szerek, sebtapasz, csípésekre kenőcs (Fenistil gel), kissebb sebekre kenőcs (Ebrimicin gel - nagyon bevált!), szemcsepp, felső légúti fertőzésre gyógyszer (az utolsó kettőre inkább a száraz évszakban lehet szükség a por miatt), szúnyogriasztó szer (Off, Authan), égési sebre spray, leégés elleni krém, testápoló krém (számítsatok rá, hogy a parkban dolgozók mindig hozzátok fognak menni gyógyszerekért, mert nekik semmi nincs, voszont nagy divat a fejfájás)

Általános nyitvatartási idő:

8:00-19:00

Látnivalók:

Banjul

gazdaság:

Gambia egy igen kis területű ország, emellett pedig nagyon kevés természeti kinccsel rendelkezik. A lakosság 80%-a a mezőgazdaságban dolgozik, a gazdaság a földimogyoró-termesztésén és annak exportján alapul. Emellett rizst és kölest termesztenek, valamint kecskét, juhot és marhát tenyésztenek. Gambia kormánya a gyapot és citrusfélék termesztésével próbálja a gazdaságot színessé tenni.

Vallás:

mohamedán 90%, keresztény 9%, törzsi vallású 1%
Ünnepnapok:Január 1: Újév napja
Február 18: Függetlenség napja
Május 1: A munka ünnepe
Július 22: A köztársaság napja
Augusztus 15: Mária mennybemenetele
December 25: Karácsony

Nagykövetségek

-
Nagykövet: -
Cím: -
Telefon: -
Fax: -
E-mail: -
Weboldal: -
Nagykövetség
Nagykövet: -
Cím: H-1118. Budapest Nagyszalonta utca 15.
Telefon: +36 1 248 0423
Fax: +36 1 248 0425
E-mail: info@gambia.hu
Weboldal: http://www.gambia.hu

Kedves Látogató!

Amennyiben hibát talált az oldalon, kérjük jelezze felélnk, segítve ezzel weboldalunk tökéletesítését, továbbá kíváncsiak lennénk rá, hogy Ön milyen tartalmat olvasna szivesen oldalunkon.

Írja meg véleményét, javaslatát, mit szeretne látni az oldalon, milyen információt találna hasznosnak. Vélemény elküldéséhez kérjük kattintson a "Vélemény írása" gombra!

Cimkefelhő:
Gambia Afrika dalasi Banjul hasznos információk nagykövetség hivatalos nyelv népesség terület irodák iroda utazás előtt közben után

Valid HTML 4.01 Transitional

utazasiirodak.com
© 2010 -

utazasiirodak.com

Minden jog fenntartva
utazasiirodak.com

Utazás, Utazási, Irodák, Iroda, Kereső