Utazási iroda
 kereső
Megye
Település / kerület
Úticél

Országnév:

India
India

Ország teljes neve:

Indiai Köztársaság

Országkód:

IN

Főváros:

Újdelhi

Pénznem:

indiai rúpia

Pénznem rövidítés:

INR

Váltópénz:

paisa

Kontinens:

Közel-kelet és Ázsia

Terület:

3287263 négyzetkilóméter

Népesség:

1103371000 fő

Éghajlat:

India éghajlatát a monszun szabályozza. A nyári monszun júniusban érkezik délnyugat felől, s általában négy hónapon át tart. Ebben a négy hónapban esik le az évi csapadék túlnyomó része. Mennyisége változó. A monszunesők hatására a folyók megáradnak, a víztározók megtelnek, s ebből a vízmennyiségből gazdálkodik India a következő év során. November végén, december elején kezdődik a hűvös évszak. Ekkor észak-keleti monszunszelek fújnak, esőket azonban csak a Koromandel-part kap. A legszárazabb időszak a március elejétől május végéig tartó ?tavasz?. A hőmérséklet is ekkor a legmagasabb, a szárazföld belsejében elérheti az 50 fokot is.

Hivatalos nyelv:

angol,hindi

Beutazási szabályok:

Kölcsönös vízummentesség van érvényben a diplomata és szolgálati útlevelekre. Magánútlevéllel utazóknak vízumot kell kérniük India budapesti Nagykövetségén. A vízumkérdőív a nagykövetség honlapjáról letölthető. A vízumot alapesetben fél évre adják, helyben nem hosszabbítható. A vízumban jelzett tartózkodási cél megváltoztatására szintén csak kivételes esetben van lehetőség. Idegenrendészeti szempontból az indiai hatóságok változatlanul szigorúan veszik a vízumban engedélyezett tartózkodási idő túllépését. Fontos, hogy a vízumuk lejárta után is Indiában maradó külföldieknek nemcsak a 30 USD büntetést, hanem az új vízum kiállításának teljes díját is meg kell fizetniük. Utóbbit csak érvényes repülőjegy-foglalás birtokában állítják ki. Szintén u.. kilépési engedélyt (exit stamp) kell beszerezniük az útlevelüket elvesztő, ideiglenes úti okmánnyal kiutazó turistáknak. Három hónapnál hosszabb ideig Indiában tartózkodó külföldieknek regisztráltatni kell magukat a Foreigners? Registration Office-ban. (Forrás: Külügyminisztérium honlapja)

Vámszabályok:

Magánútlevéllel utazóknak vízumot kell kérniük India budapesti Nagykövetségén.

Más, elfogadott pénznemek:

indiai rúpia (INR)

Elfogadott hitelkártyák:

Eurocard/Mastercard, VISA, American Express

Adó információk:

Személyi jövedelemadó mértéke 30 % (két évvel ezelőtt csökkentették erre a szintre 50 %-ról. Közvetett adók: Importvámok, átlagos szintje 12,5 % VAT: háromszintű 4, 8, és 12 %, alkalmazása tartományonként eltérő mértékű, de három tartomány nem vezette be. A kormány célja, hogy egységesítse a mértéket és az alkalmazási területeket előreláthatóan 2010-ben. Központi adó (Central Sales Tax): bizonyos cikkek tartományok közötti áruforgalmára alkalmazzák, mértéke 0 - 12,5 %. Szolgáltatási adó (Service Tax): alkalmazása egyre terjed, mértéke jelenleg 12 % és mintegy száz szolgáltatás-fajtánál alkalmazzák (a VAT és a Service Tax alkalmazása vagylagos).

Alapvető termékek árai:

Az árak mérsékelten olcsóbbak mint Magyarországon.

Védőoltások:

Javasolt oltások Indiába utazóknak: Hastífusz Hepatitis A (magas a fertőzésveszély) Hepatitis B (közepes a fertőzésveszély) Kolera Járványos gyermekbénulás Járványos agyhártyagyulladás Veszettség Malária ellen gyógyszer van. (Nagy a kockázata a fertőzésnek kivéve az ország déli részén, ahol ritka.) Kötelező oltás, ha fertőzött országból érkezik/országon át utazik valaki: Sárgaláz

Ajánott utazási útvonal:

Az India-kapu A Lótusz-templom Delhiben A Tadzs Mahal A Victoria-emlékmű Calcuttában A Vishwanath-templom A Delhi-kapu A Zanszkár-folyó völgye Humayun császár síremléke Delhiben Palota A Gadi Sagar-víztározó A Hawa Mahal Jaipurban

Víz minősége, ihatósága:

Mindenképpen csak palackozott vizet fogyasszunk! Csapvíz nem iható!

Telefonos hívószám:

91

Kommunikáció jellemzői:

Telefonhálózat csak településeken. Internet kevésbé elterjedt.

Amit érdemes magunkkal vinni:

Rövid öltözék a nagy meleg miatt, illetve naptej napszemüveg. Monszun esők idején fontos kellék az esernyő esőkabát. Gyógyszerek.

Általános nyitvatartási idő:

9.30-17.00

Látnivalók:

Delhi, Mumbai, Calcutta, Madras, Thiruvananthapuram, Hyderabad.

gazdaság:

Mezőgazdaság: Legfontosabb termesztett növények: rizs, búza, kölesfélék, kukorica, árpa, földimogyoró, szezám, tea, repce, cukornád, gyapot, juta, ricinus, hüvelyesek, kávé, gumi, dohány, kender, len, burgonya, banán, fűszerek, kókusz, zöldségek. Legfontosabb tenyésztett állatok: szarvasmarha, bivaly, kecske, juh, sertés, teve, baromfi. Legfontosabb bányászati termékek: magnezit, grafit, kősó, feketeszén, vas, csillám, mangán, bauxit, kőolaj, ólom, cink, kaolin, gipsz, króm, foszfát, arany, gyémánt, cirkónium, titán, földgáz, urán, tórium. Ipar: A világ második legnépesebb országának gazdasági szerkezete az 1990-es évek elején kezdett átalakulni, amit a GDP kimagasló mértékű, közel 6%-os évi növekedése bizonyít. Ez az országba érkező, egyre nagyobb külföldi működőtőke-befektetéseknek köszönhető, amelyek értéke több mint 20-szorosára nőtt. Az utóbbi években évente már több mint 2 milliárd USD értékű külföldi működőtőke-befektetés érkezett Indiába. Legfontosabb telepítőtényezők a hatalmas piac és az olcsó, de igen jól képzett, kreatív munkaerő. A növekedés másik tényezője az export óriási mértékű, évente átlagosan több mint 12%-os növekedési rátájú felfutása, amely az indiai exportösztönző gazdaságpolitikát dicséri. Két húzóágazata a magas színvonalú feldolgozóipar és a szolgáltatási szféra. Kivitelének több mint 70%-át már a gépipari és elektronikai termékek adják. A szolgáltatási tevékenységek, főleg a pénzügyi és üzleti szolgáltatások, valamint a szoftvergyártás GDP-jének már közel felét állítják elő. Már több mint 200 szoftvergyártó vállalat van Indiában, többségük az amerikai transznacionális cégek leányvállalata. Az indiai kormány szociális politikáját a nemzetközi elemzők részben sikeresnek ítélik. A születésszabályozás egyre nagyobb mértékű elterjedésével a népesség növekedési üteme már csökken (jelenleg ez 1,51%). Az alapfokú oktatás is egyre elterjedtebbé vált, sőt a felsőoktatás megítélése világszinten igen kedvező. Ugyanakkor az egyes társadalmi rétegek közötti különbségek hatalmas mértékben nőttek. India lakosságának közel a fele a szegénységi szint, vagyis a napi 1 USD alatt él. A mai napig a társadalmi élet legmeghatározóbb vonása, az alkotmányban lefektetett elvekkel ellentétesen, a hindu vallásból eredően a lakosság több ezer kasztra való tagolódása. Kereskedelem: Exporttermékek: textil termékek, drágakövek és ékszerek, műszaki termékek, vegyipari termékek, bőrtermékek. Importtermékek: nyersolaj, műszaki felszerelések és alkatrészek, műtrágya, vegyipari termékek, ipari termékek. Főbb kereskedelmi partnerek: USA, Hongkong, Japán, Egyesült Királyság, Németország, Szaúd-Arábia.

Vallás:

hindu 81.3%, mohamedán 12%, keresztény 2.3%, szikh 1.9%, egyéb (buddhista, dzsanisita stb) 2.5%
Ünnepnapok:Január 1: Újév napja
Január 26: Nemzeti ünnep - a köztársaság napja
Augusztus 15: Függetlenség napja
Szeptember 21: Idu? el Fitr (Ramadan vége)
Szeptember 28: Dussehra (Vijaya Fashami)
Október 2: Mahatma Ghandi születésnapja
Október 17: Deepavali or Diwali (Fény fesztivál)
November 2: Guru Nanak születésnapja
December 25: Karácsony
December 26: Karácsony másnapja

Nagykövetségek

A Magyar Köztársaság Indiai Nagykövete
Nagykövet: Dr. Pálmai Géza
Cím: 2/50-M, Niti Marg,Chanakyapuri New Delhi - 110021
Telefon: (00)-(91)-(11) 2611-47-37
Fax: (00)-(91)-(11) 2688-67-42
E-mail: mission.del@kum.hu
Weboldal: http://www.mfa.gov.hu/emb/newdelhi
Indiai Köztársaság Magyarországi Nagykövetsége
Nagykövet: -
Cím: 1025 Budapest, Búzavirág u. 14.
Telefon: +36 1 325 7742
Fax: -
E-mail: -
Weboldal: -

Kedves Látogató!

Amennyiben hibát talált az oldalon, kérjük jelezze felélnk, segítve ezzel weboldalunk tökéletesítését, továbbá kíváncsiak lennénk rá, hogy Ön milyen tartalmat olvasna szivesen oldalunkon.

Írja meg véleményét, javaslatát, mit szeretne látni az oldalon, milyen információt találna hasznosnak. Vélemény elküldéséhez kérjük kattintson a "Vélemény írása" gombra!

Cimkefelhő:
India Közel-kelet Ázsia indiai rúpia Újdelhi hasznos információk nagykövetség hivatalos nyelv népesség terület irodák iroda utazás előtt közben után

Valid HTML 4.01 Transitional

utazasiirodak.com
© 2010 -

utazasiirodak.com

Minden jog fenntartva
utazasiirodak.com

Utazás, Utazási, Irodák, Iroda, Kereső