Utazási iroda
 kereső
Megye
Település / kerület
Úticél

Országnév:

Irán
Irán

Ország teljes neve:

Iráni Iszlám Köztársaság

Országkód:

IR

Főváros:

Teherán

Pénznem:

iráni riál

Pénznem rövidítés:

IRR

Váltópénz:

dinár

Kontinens:

Közel-kelet és Ázsia

Terület:

1648000 négyzetkilóméter

Népesség:

69515000 fő

Éghajlat:

Általánosságban elmondható, hogy Irán éghajlata mérsékelt égövi és nagyon száraz. Legszárazabbak a magashegyi medencék, ahová a nedvességet hozó szél már nem jut el. A csapadék valamivel több nyugaton, ezért a lakosság is a nyugaton tömörül. Az ország északi peremén, a Kaszpi-tenger síkságán a hőmérséklet néha fagypont alá esik. Eső egész évben eshet. A nyári meleg ritkán haladja meg a 29 °C-t. A síkság keleti részén az évi csapadékmennyiség 680 mm, a nyugati részén meghaladja az 1000 mm-t. Nyugaton a Zagrosz medencéiben alacsonyabb a hőmérséklet, télen délben is fagypont alatt marad, sok a hó. Az ország keleti és középső részének medencéi szárazak, a csapadék 200 mm alatt marad, helyenként valódi sivatag alakult ki. A nyári meleg meghaladja a 38 °C-t. Dél-Iránban a Perzsa-öböl és az Ománi-öböl parti síkságain enyhe a tél, a nyár nagyon forró és párás. Az évi csapadékmennyiség 135?355 mm.

Hivatalos nyelv:

perzsa

Egyéb beszélt nyelvek:

angol

Beutazási szabályok:

Az ország következő területei (az ország keleti, Pakisztánnal és Afganisztánnal határos részei) utazás és ott tartózkodás szempontjából "II. Fokozott biztonsági kockázatot rejtő további országok és térségek" kategóriájába tartozik. A Külügyminisztérium javasolja, hogy a jelentős muzulmán lakossággal bíró országokba, illetve térségekbe utazó magyar állampolgárok különös körültekintéssel készüljenek fel utazásukra, tanúsítsanak fokozott elővigyázatosságot az utazás idején, kerüljék a tömegdemonstrációk helyszíneit. Viselkedésükkel és öltözködésükkel pedig tartsák tiszteletbe a helyi szokásokat és hagyományokat. Irán a madárinfluenza szempontjából a viszonylag magas rizikójú országok közé tartozik, mivel a vad- és költöző madarak milliói érintik az országot vándorlásaik idején. Az emberi fertőzés megelőzésére tett intézkedések eddig hatékonyak voltak.

Vámszabályok:

Vízumkötelezettség: Magyar állampolgár vízum birtokában, megfelelő anyagi fedezet felmutatásával utazhat be Iránba. Az útlevélnek a vízum kiadásától számított hat hónapig kell érvényesnek lennie. A vízum beszerzéséhez az alábbiak szükségesek: * vízumkérőlap kitöltése 2 példányban * 3 db igazolványkép * vízumdíj * a tartózkodás idejére szükséges kiadások fedezéséhez elegendő pénz * oda- és visszaútra (tranzitvízum esetében a célállomásig) érvényes repülőjegy Lehetőség van átutazó vízum igénylésére is, melynek díja alacsonyabb, de ez a vízumtípus főszabályként nem hosszabbítható meg. A vízum iránti kérelem elbírálása általában egy hétig tart. A vízumokra vonatkozó részletes információ az Iráni Iszlám Köztársaság budapesti nagykövetségén szerezhető be (1143 Budapest, Stefánia út 97., telefon: 4609260). A vízumkérelem letölthető a követség honlapjáról is (www.iranembassy.hu). A vízum indokolt esetben egy alkalommal meghosszabbítható. A kérelmezőnek azonban rendelkeznie kell a visszaútra szóló repülőjeggyel, amelyen a kiutazás dátuma is szerepel és az útlevélnek további 6 hónapig érvényesnek kell lennie.

Más, elfogadott pénznemek:

iráni riál (IRR)

Elfogadott hitelkártyák:

Nagyon kevés helyen fogadnak el hitelkártyát, nem biztonságos a használatuk.

Alapvető termékek árai:

Az árak mérsékelten drágábbak mint Magyarországon.

Védőoltások:

Hastífusz elleni védőoltás H Hepatitis A elleni védőoltás HA Hepatitis B elleni védőoltás HB Malária elleni gyógyszer Veszettség elleni védőoltás V Tetanusz (diftéria)T

Ajánott utazási útvonal:

Látnivalók: Teherán, a főváros, nagyon érdekes, az európaiak számára egzotikus és csalogató város. Találhatunk itt kiváló éttermeket, szórakozóhelyeket és érdekes múzeumokat. A Nemzeti Múzeum az egyik legérdekesebb iráni látnivaló, hiszen kerámiáival, kőszobraival és egyéb érdekes kiállítási tárgyaival kápráztatja el a látogatókat. Az Üveg- és Kerámia Múzeumban nemcsak a kiállítás, hanem maga az épület is szemet gyönyörködtető látványt nyújt. Látogassuk még meg a Reza Abbasis és a Nemzeti Palota múzeumát is. A bazár is hozzátartozik a turistalátványosságok közé. Egyháztörténeti érdekességként érdemes megtekinteni az Emam Khomeini mecsetet, valamint a Sarkis Katedrálist. Persepolisban a látogató legelőször Xerxész Kapuját pillantja meg. Áthaladva ezen, az Apadama palotakomplexumhoz érkezünk, ahol kiállítások és különböző rendezvények várják az érdeklődőket. A Száz Oszlop Palotája a legnagyobb épület a városban. Esfahan Emam mecsetjéről, iszlám épületeiről és a Vank katedrálisról vált híressé. Ebben a városban található a világ egyik legnagyobb tere az Emam Khomeini tér. A Chehel Sotun múzeum és park csodás tizenhetedik századi pavilonjával a kirándulók és a piknikezők pihenőhelye. Shiraz: A középkori iszlám vallási élet legfontosabb központja a máig gyönyörű Shiraz városa. A Zand dinasztia idején ez a város volt a birodalom fővárosa. Látványosságai közül különösen szép Hafez kertje és sírja, Cheragh sah mauzóleuma, a Zand dinasztia relikviáit bemutató Pars Múzeum valamint Eram kertje.

Víz minősége, ihatósága:

Mindenképpen csak palackozott vizet fogyasszunk! Csapvíz nem iható!

Telefonos hívószám:

98

Kommunikáció jellemzői:

Telefonos elérhetőség városokban. Internet használathoz nagyon nehéz hozzájutni.

Amit érdemes magunkkal vinni:

Szélviharok elleni védekezés. Sál, fejkendő, napszemüveg. Gyógyszerek.

Általános nyitvatartási idő:

9:00-16:00

Látnivalók:

Teherán, Abadan, Shiraz, Bandar-e 'Abbas, Zahedan.

gazdaság:

Fontosabb ásványkincsei a kőolaj, a feketeszén, a vas- és színesfémércek. A mezőgazdaság számára a Kaszpi-tenger mellett elterülő termőföldek a legértékesebbek; itt gabonaféléket, rizst, gyapotot, gyümölcsöt és teát termesztenek. Sokan foglalkoznak nomád kecske- és juhtenyésztéssel. A mezőgazdaság fejlődése felfelé ívelő, ez elsősorban az öntözés kiterjesztésének tulajdonítható. Legfontosabb termesztett növények: búza, rizs, gyapot, datolya, citrusfélék. Jelentős a juh- és a kecsketenyésztés is. Erőteljesen fejlődött a kőolaj finomító-ipar (Ábádánban található a világ legnagyobb kőolaj-finomítója) és a petrolkémia. Más iparágai: vaskohászat, gépgyártás, gépkocsiipar, textilipar, bőripar, elektrotechnika és élelmiszeripar. A perzsaszőnyegszövés az irániak hagyományos foglalkozása, világszerte híres. Irán fő exportcikkei a kőolaj és a kőolajipari termékek, a legjelentősebb behozatali cikkei: a gépek, az ipari berendezések és ipari felszerelések, a közszükségleti cikkek, az élelmiszer ipari és vegyipari termékek. Legjelentősebb kereskedelmi partnerei: Oroszország, Olaszország, Németország, Nagy-Britannia, Hollandia, Amerikai Egyesült Államok.

Vallás:

síita mohamedán 89%, szunnita mohamedán 10%, keresztény és egyéb 1%.
Ünnepnapok:Január 29: Achoura (Husszein imám halála)
Február 11: a forradalom napja
Március 10: Arba?in-e Hosseini emléknapja
Március 18: Reza imám mártírhalála
Március 19: Hasszán imám mártírhalálának emléknapja
Április 1: az iszlám köztársaság napja
Június 4: Khomeini ajatollah halálának emléknapja
Június 5: a sah elleni felkelés napja
Június 18: Fatima mártírhalála
Augusztus 11: Mahomet Isra halála
Augusztus 28: Mahdi imám halálának napja

Nagykövetségek

A Magyar Köztársaság Teheráni Nagykövetsége
Nagykövet: -
Cím: Darrous, Hedayat Square, Shadloo Street 16. Teheran, P.O.B.6363/19395
Telefon: (98)(21) 255-04-52
Fax: (98)(21) 255-05-03
E-mail: huembthr@neda.net
Weboldal: -
Az Iráni Nagykövetség Budapesti Nagykövetsége
Nagykövet: -
Cím: 1143 Budapest, Stefánia út 97.
Telefon: 06 1 460-9260
Fax: 06 1 460-9430
E-mail: Embiran@pronet.hu
Weboldal: www.iranembassy.hu

Kedves Látogató!

Amennyiben hibát talált az oldalon, kérjük jelezze felélnk, segítve ezzel weboldalunk tökéletesítését, továbbá kíváncsiak lennénk rá, hogy Ön milyen tartalmat olvasna szivesen oldalunkon.

Írja meg véleményét, javaslatát, mit szeretne látni az oldalon, milyen információt találna hasznosnak. Vélemény elküldéséhez kérjük kattintson a "Vélemény írása" gombra!

Cimkefelhő:
Irán Közel-kelet Ázsia iráni riál Teherán hasznos információk nagykövetség hivatalos nyelv népesség terület irodák iroda utazás előtt közben után

Valid HTML 4.01 Transitional

utazasiirodak.com
© 2010 -

utazasiirodak.com

Minden jog fenntartva
utazasiirodak.com

Utazás, Utazási, Irodák, Iroda, Kereső