Utazási iroda
 kereső
Megye
Település / kerület
Úticél

Bajba jutottaknak

Lopás

Ha külföldön lopás áldozatai leszünk, akkor feljelentést kell tennünk a helyi rendőrkapitányságon. Ennek az elérhetőségeit megtudhatjuk, illetve segítséget kérhetünk a feljelentés megtétele tárgyában az érintett országban működő akkreditált magyar külképviselettől. Természetesen amennyiben utazási iroda által szervezett csoportos utazáson veszünk részt, akkor érdemes az ország nyelvét beszélő utaskísérőnk segítségét is kikérni a feljelentés megtételéhez. Fontos, ha a bankkártyánkat, hitelkártyánkat lopnánk el, akkor azonnal intézkedjünk a letiltása iránt. A magyar konzulátus telefonszámát egyébként mindenesetre érdemes már indulásunk előtt beszerezni.

 A konzulátus telefonszámára ismételten csak szükség lehet külföldi tartózkodásunk során, ha alaptalanul megvádolnak minket valamilyen szabálysértés, vagy bűncselekmény elkövetésével. Előfordulhat ez például abban az esetben, ha nem beszél a magyar utazó az adott ország nyelvét és például az üzlet eladója, ahol vásárolni kíván valamit félreérti valamely gesztusát, mozdulatát az egyébként abszolút jóhiszemű vásárlónak és a nyelvi nehézségek miatt nem sikerül tisztázni a félreértést, majd a lopás szándékát vélve kihívják a rendőrséget. Ekkor elkezdődik az a tortúra, amely ha kellőképpen felkészültek volnánk erre a helyzetre mindenképpen rövidebb úton rendezhető volna. Mindenek előtt fontos, hogy ha ilyen, vagy ehhez hasonló helyzetbe kerülnénk, ragaszkodjunk ahhoz, hogy az anyanyelvünket beszélő, vagy az általunk beszélt más nyelvet beszélő hatósági jogkörben eljáró személy végezze a kihallgatást. Emellett pedig csak úgy írjunk alá bármilyen jegyzőkönyvet, ha annak a tartalmát megismerhettük és pontosan megértettük. Ehhez az Európai Unió valamennyi tagállamában jogunk van. Ha nem boldogulunk érdemes kérni, hogy felhívhassuk az adott országban működő magyar külképviseletet (ha ilyen nincs akkor, mivel uniós polgárok vagyunk az Európai Unió bármely más tagállamának akkreditált külképviseletétől kérhetünk segítséget).

Praktikus tanácsok

  • Ha lopás áldozatai leszünk, ne essünk pánikba, hanem kérjük utaskísérőnk, vagy annak hiányában a magyar konzulátus segítségét és forduljunk bizalommal a helyi rendőri szervekhez.
  • Ha pedig esetleg külföldön letartóztatnának bennünket, akkor érdemes kérni, hogy a kihallgatás előtt beszélhessünk a magyar konzulátussal. Szabadon bocsátást természetesen a konzul sem kérhet, de tanácsot adhat eljárási jogainkról, segíthet védő választásában, illetve értesítheti hozzátartozóinkat a történtekről.

Rablás, testi sértés, baleset

Ezekre előre nem lehet felkészülni, ajánlott biztosítást kötni !

Úti okmányok és hazatérés elvesztésük esetén

A magyar állampolgároknak Magyarország teljes jogú schengeni csatlakozását követően is maguknál kell tartani személyazonosításra alkalmas irataikat a schengeni tagállamokban, hiszen igazoltatásra és a határőrség által végrehajtott mélységi ellenőrzésre hazánk schengeni csatlakozása után is sor kerülhet. Személyazonosításra alkalmas okmány az útlevél és a személyazonosító igazolvány.
Felhívjuk a figyelmet, hogy a jogosítvány nem számít ilyen okmánynak!
A magyar személyazonosító okmányok mintái itt érhetők el.

A személyi igazolvánnyal történő utazás joga az összes forgalomban lévő személyi igazolvány típussal gyakorolható. A gyakorlatban elsősorban az új típusú, kártyaformájú személyi igazolvány vagy útlevél használatát javasoljuk, mert ezen okmányokkal kapcsolatban nem merülhet fel értelmezési, azonosítási vagy okmánybiztonsági aggály.
A személyazonosító igazolvánnyal nem rendelkező, 14 év alatti kiskorú magyar állampolgárok továbbra is csak önálló, érvényes útlevél birtokában utazhatnak külföldre!
Ha külföldön elvesztette, vagy ellopták úti okmányait, kérjük, feltétlenül vetessen fel erről jegyzőkönyvet a helyi rendőrségen, és a rendőrségi jegyzőkönyv birtokában forduljon az illetékes magyar külképviselethez. A konzul ebben az esetben Ideiglenes úti okmányt állít ki a magyar állampolgárok számára, amellyel akadály nélkül haza lehet térni Magyarországra. Noha a schengeni tagállamok között schengeni csatlakozásunkat követően határellenőrzésre természetesen nem kell számítani, kérjük, a szomszédos schengeni tagállamokból történő hazautazást kivéve, ne induljon haza úti okmány nélkül! Bővebb információért kérjük, forduljon a magyar külképviseletekhez!

A szomszédos schengeni tagállamokkal, Szlovákiával, Ausztriával és Szlovéniával a hazautazást megkönnyítő gyakorlat alakult ki. Ennek értelmében a hazatéréshez nincs szükség Ideiglenes úti okmányra, ellenőrzés esetén elég az úti okmányok elvesztéséről felvett rendőrségi jegyzőkönyv bemutatása is.

Ha valamely hazai légitársasággal, vasúttársasággal, buszjáratokat üzemeltető társasággal, hajózási társasággal, vagy éppenséggel utazási irodával kerülünk jogvitába, úgy érdemes először a lakóhelyünk szerint illetékes megyei békéltető testülethez fordulni a jogvita rendezésére. Amennyiben a békéltető testületi eljárás esetleg nem vezetne eredményre még akkor is lehetőségünk lesz bíróságon érvényesíteni igényeinket. Amennyiben valamely hazai üzletben vásárolva, vagy vendéglátó üzletben fogyasztva szenvedünk sérelmet az üzlet működésével kapcsolatban, úgy érdemes elkérni a vásárlók könyvét és panaszunkat beleírni, vagy panaszbejelentésünkkel írásban felkeresni az illetékes fogyasztóvédelmi hatóságot.

Ha külföldön szenvedünk sérelmet, például valamilyen vásárlással összefüggésben, akkor az adott állam fogyasztóvédelmi ügyekben hatáskörrel rendelkező hatóságát kell felkeresnünk mindenek előtt panaszunkkal. Másrészt pedig lehetőségünk van természetesen polgári peres vagy más alternatív vitarendezési fórumokon keresztül is érvényesíteni igényeinket.

Praktikus tanácsok

  • Fontos tudni, hogy valamennyi uniós tagállamban speciális polgári eljárásjogi szabályok érvényesülnek a meghatározott összegeket meg nem haladó perértékű fogyasztói jogviták rendezésére. Emellett pedig megelőzhetik, vagy helyettesíthetik a bírósági utat más fórumok eljárásai is. Éppen ezért, ha ilyen vitánk van érdemes a hazai fogyasztóvédelmi szerveket felkeresni panaszunkkal, annak tárgyában, hogy segítsenek megtalálni mely külföldi szervek tudnak eljárást lefolytatni az adott tagállamban jogvitánkkal kapcsolatban.

Kedves Látogató!

Amennyiben hibát talált az oldalon, kérjük jelezze felélnk, segítve ezzel weboldalunk tökéletesítését, továbbá kíváncsiak lennénk rá, hogy Ön milyen tartalmat olvasna szivesen oldalunkon.

Írja meg véleményét, javaslatát, mit szeretne látni az oldalon, milyen információt találna hasznosnak. Vélemény elküldéséhez kérjük kattintson a "Vélemény írása" gombra!

Cimkefelhő:
Utazás iroda kereső portál last minute utazások üdülés nyaralás akciós utak megbízható irodák nagykövetségek országok tanácsok tippek utasbiztosítás szerződés

Valid HTML 4.01 Transitional

utazasiirodak.com
© 2010 -

utazasiirodak.com

Minden jog fenntartva
utazasiirodak.com

Utazás, Utazási, Irodák, Iroda, Kereső