Utazási iroda
 kereső
Megye
Település / kerület
Úticél

Országnév:

Kuba
Kuba

Ország teljes neve:

Kubai Köztársaság

Országkód:

CU

Főváros:

Havanna

Pénznem:

kubai peso

Pénznem rövidítés:

CUP

Váltópénz:

centavo

Kontinens:

Észak- és Közép Amerika

Terület:

110861 négyzetkilóméter

Népesség:

11382820 fő

Éghajlat:

Éghajlata trópusi, meleg és esős, ideális üdülésre, kikapcsolódásra. Fekvése miatt évente többször söpörnek végig a hurrikánok a szigeten. Egész évben 22-28 °C közötti átlaghőmérséklettel. Az év 300 napján, 7-8 óra a napsütéses órák száma naponta. Klímáját 2 évszak határozza meg igazán: egyik a száraz, mely novembertől áprilisig tart, a másik az esős, mely májustól októberig. A száraz évszak inkább enyhe, kevesebb csapadékkal. Az esős évszak forróbb és csapadékosabb, ami nem azt jelenti, hogy napokon keresztül szakad az eső, inkább csak záporok, zivatarok fordulnak elő gyakrabban. A páratartalom igen magas egész évben, kb. 80% körül mozog.

Hivatalos nyelv:

spanyol

Beutazási szabályok:

Magyar állampolgárok a visszautazástól számított 6 hónapig érvényes útlevéllel utazhatnak Kubába. A beutazáshoz ezen felül érvényes menettérti repülőjegy, a lefoglalt szállás igazolása (pl. szálloda voucher) vagy megfelelő anyagi fedezet, valamint 30 napos tartózkodásra érvényes turista kártya szükséges. A kitöltetlen turista kártyát beszerezzük (a csomagár tartalmazza), és induláskor a repülőtéren képviselőnk átadja Önnek. A kártyát pontosan kell kitölteni. A kártya elvesztése vagy helytelen kitöltése esetén (javítani nem szabad!) annak összegét még egyszer fel kell számolnunk. A kártya két részből áll: az egyik felét belépéskor, a másik felét kilépéskor kell leadni a határon. A turista kártya Kuba budapesti nagykövetségén is beszerezhető. Kérjük nem magyar állampolgárságú utasainkat, hogy a beutazási szabályokkal kapcsolatban érdeklődjenek az adott konzulátuson, illetve nagykövetségen, vagy kérjék utazási irodájuk segítségét. A be- és kiutazási szabályok be nem tartása és az abból eredő költségek az utast terhelik. KIUTAZÁSI SZABÁLYOK Kiutazáskor a repülőtéren kiutazási illetéket kell fizetni valamennyi nemzetközi repülőjáratot igénybe vevő utasnak. (25,-CUC/fő, 2008. augusztusi adat)

Időeltolódás (GMT):

-4

Vámszabályok:

A kubai valuta kivitele tilos, más valuták korlátlanul kivihetők (5.000,-USD felett csak olyan igazolással, hogy ez már a beutazásnál is rendelkezésünkre állt, vagy egy helyi bankban emeltük le a bankszámlánkról). Antik tárgyak és régészeti leletek kivitele csak engedéllyel lehetséges. Személyenként 1 liter rumot (22%-os alkoholtartalom) és 50 darab szivart lehet az országból kihozni. 50 darabnál nagyobb szivarmennyiséget a vámhivatalnál be kell jelenteni, és a Tabacco Habanos egyik hivatalos kereskedőjének számlájával kell a vásárlást igazolni. Antikvár könyvek kivitele tilos.

Más, elfogadott pénznemek:

Kubai konvertibilis peso (CUC). 1 CUC = 100 centavos = kb. 162,-Ft

Védőoltások:

Kérjük, ne igyon csapvizet! Palackozott víz minden élelmiszerboltban kapható. A nagy meleg miatt napi 2-3 liter folyadékbevitel javasolt. Kötelezően semmilyen védőoltást nem írnak elő, de javasoljuk, hogy vegye fel a kapcsolatot ez ügyben háziorvosával vagy a Nemzetközi Oltóállomással. Védje magát diftéria, tetanusz, gyermekbénulás, Hepatitis A, tífusz ellen, ezen felül minden egyénileg utazónak ajánljuk a Hepatitis B és a veszettség elleni védőoltást. Javasoljuk a moszkitóháló használatát, így megelőzhetők egyes betegségek, például a Dengue-láz. Ajánljuk, hogy vigyen magával úti patikát: a rendszeresen szedett gyógyszerek mellett tegyen csomagjába olyan gyógyszereket is, melyek utazás során gyakran előforduló betegségek (hasmenés, láz, stb.) ellen védenek. Az orvosi és kórházi ellátás költségeit a helyszínen kell fizetni. Az egészségügyi ellátás színvonala elfogadható. Javasoljuk, hogy kössön baleset-, betegség-, poggyászbiztosítást, mert a betegellátás és a betegszállítás költségei nagyon magasak. A különböző biztosítási módozatokkal kapcsolatban további információval az utazási iroda szolgál.

Víz minősége, ihatósága:

nem iható, információ az egészségügy részben

Telefonos hívószám:

+53

Kommunikáció jellemzői:

Internet TLD .cu internet, mobil és vezetékes telefon, posta

gazdaság:

Az ország ipara szocialista (kommunista) berendezkedésű. Az összes cég leszámítva egyes kisvállalkozásokat állami tulajdonban van. A külföldi befektetéseknél is kötelező a meghatározó kubai állami arány. Általános adatok

Vallás:

90% római katolikus a többi : protestánsokIsten Gyülekezetei santería muszlimok és a zsidók szefárdi, illetve az ortodox askenázni és a konzervatív askenázi
Ünnepnapok:Január 1: A forradalom napja
Május 1: A munka ünnepe
Július 26: a Moncada-laktanya megtámadása évfordulójának ünnepe (1953)
Október 10: a függetlenség napja (1868)
December 25: Karácsony

Nagykövetségek

DIPLOMÁCIAI KÉPVISELET KUBÁBAN
Nagykövet: Horváth János
Cím: Havanna, Calle G. No. 458.entre 19. Y 21. Vedado
Telefon: 0053-7-833-33-65, 833-33-46, Ügyeleti mobil: 0053-5280-2110
Fax: 0053-7-833-32-86
E-mail: mission.hav@kum.hu
Weboldal: www.mfa.gov.hu/emb/havanna
Kubai Képviselet Budapesten
Nagykövet: -
Cím: 1026 Budapest, Harangvirág u. 5.
Telefon: 06-1-438-5950, 325-7290
Fax: 06-1-325-7586, 438-5956
E-mail: prensa@embacuba.hu, regundosec@ambacuba.hu
Weboldal: www.embacuba.hu

Kedves Látogató!

Amennyiben hibát talált az oldalon, kérjük jelezze felélnk, segítve ezzel weboldalunk tökéletesítését, továbbá kíváncsiak lennénk rá, hogy Ön milyen tartalmat olvasna szivesen oldalunkon.

Írja meg véleményét, javaslatát, mit szeretne látni az oldalon, milyen információt találna hasznosnak. Vélemény elküldéséhez kérjük kattintson a "Vélemény írása" gombra!

Cimkefelhő:
Kuba Észak- Közép Amerika kubai peso Havanna hasznos információk nagykövetség hivatalos nyelv népesség terület irodák iroda utazás előtt közben után

Valid HTML 4.01 Transitional

utazasiirodak.com
© 2010 -

utazasiirodak.com

Minden jog fenntartva
utazasiirodak.com

Utazás, Utazási, Irodák, Iroda, Kereső