Utazási iroda
 kereső
Megye
Település / kerület
Úticél

Országnév:

Mexikó
Mexikó

Ország teljes neve:

Mexikói Egyesült Államok

Országkód:

MX

Főváros:

Mexikóváros

Pénznem:

mexikói peso

Pénznem rövidítés:

MXN

Váltópénz:

centavo

Kontinens:

Észak- és Közép Amerika

Terület:

1972550 négyzetkilóméter

Népesség:

108700891 fő

Éghajlat:

A Ráktérítő ténylegesen kettéosztja az országot egy mérsékelt és egy trópusi éghajlatú övre. A Ráktérítőtől északra a téli hónapokban érezhetően hidegebb van, délre a hőmérséklet egész évben állandó, csak a tengerszint feletti magassággal változik. A Ráktérítőtől délre fekvő, 1000 méternél alacsonyabb területeken az évi középhőmérséklet 24 és 28 °C közötti. Egész évben magas a hőmérséklet és csak 5 °C a téli és nyári középhőmérséklet különbsége. Északabbra az alacsonyan fekvő területeken a nyár ugyan a párás, meleg, de az évi középhőmérséklet alacsonyabb (20-24 °C), mert télen hűvösebb van. A Mexikói-völgyben fekvő nagyvárosok tengerszint feletti magassága meghaladja a 2000 métert. Éghajlatuk egész évben mérsékelt (az éves középhőmérséklet 16-18 °C), éjjel egész évben erősen lehűl a levegő. Mexikó nagy részén, különösen északon, a száraz az éghajlat, szórványos a csapadék, míg délen a trópusi alföldeken meghaladja a 2000 mm-t az éves csapadékmennyiség.

Hivatalos nyelv:

spanyol

Egyéb beszélt nyelvek:

indián nyelvek

Beutazási szabályok:

Magyar állampolgár a kiindulási országtól függetlenül, turizmus, valamint üzleti tárgyalás céljából 180 napig vízum nélkül léphet be, és tartózkodhat Mexikóban. Az útlevélnek a belépéstől számított 6 hónapig kell érvényesnek lennie. Beutazáskor be kell mutatni a visszautazásra szóló érvényes repülőjegyet, és rendelkezni kell a repülőjegyen megjelölt tartózkodási időhöz feltétlenül szükséges, ésszerűen meghatározott anyagi fedezettel.

Időeltolódás (GMT):

-8

Vámszabályok:

Az útlevélnek a beutazástól számított 6 hónapig még érvényesnek kell lennie. Megérkezéskor turistakártyát kell kitölteni. Kilépési illeték kb. 40 USD.

Más, elfogadott pénznemek:

Mexikói peso (MXN)

Védőoltások:

A trópusi vidékeken, így Cancun, illetve Acapulco környékén igen elterjedtek a malária parazitával fertőzött szúnyogok és a moszkitók. A malária ellen különféle gyógyszerekkel lehet védekezni, amelyek eltérőek lehetnek az ellenjavallataikat tekintve. Válasszunk olyan készítményt, amely mellett alkoholt is lehet inni, hiszen erre minden bizonnyal sor kerül egy mexikói út során. Mivel a rovarok alkalmanként Dengue-lázat is okozhatnak, ami ellen nem létezik védőoltás, ne hanyagoljuk el a szúnyogriasztó krémek használatát a nyaralás alatt! Sárgaláz elleni oltás felvételéről szóló igazolást kérhetnek a mexikói hatóságok, amennyiben magasan fertőzött országból érkezünk. Mexikóváros, Cancun és Acapulco híres éjszakai szórakozóhelyeiről, valamint a csinos helyi lányokról és fiúkról. Amennyiben valaki könnyelmű kalandba bocsátkozik, akkor ne feledje az óvszer használatát, illetve még Magyarországon kérjen védőoltást az igen fertőző hepatitis B vírus ellen.

Víz minősége, ihatósága:

nem iható

Telefonos hívószám:

+52

Kommunikáció jellemzői:

Internet TLD .mx

gazdaság:

Számos exportcikket termel, így gyapotot, zöldség- és gyümölcsféléket, kávét, cukornádat és dohányt. 2003-as adatok alapján a világ ranglistán kávétermelésben a 4., cukornád termesztésben pedig 5. helyen állt.Jelentős iparág: vasérc, ólomérc, cinkérc, arany, ezüst, higany és kén bányászata, továbbá kőolaj- és földgázkitermelés (2003-ban Mexikó a világon 4. volt kőolaj kitermelésben). Az ország gazdasági életét a szénhidrogén-kitermelésre alapozzák. Élelmiszeripara is jelentős. Gépiparából kiemelkedik az autógyártás (például a német Volkswagen). Az utóbbi évtizedekben felgyorsult az iparosodás. Rohamosan fejlődik a mezőgazdasági termények feldolgozása, az acélgyártás és a kőolajvegyipar. Északon sok a textilgyár és acélüzem. de az iparvállalatok 50%-a a főváros körzetében található. A leggyorsabb ütemben a mexikói turizmus fejlődik. A trópusi éghajlat, a színpompás növényzet és a maja civilizáció emlékei a turisták tömegeit vonzzák az országba és ezen belül a Yucatán-félszigetre is.

Vallás:

Az uralkodó vallás a római katolikus.
Ünnepnapok:Január 1: Újév
Február 5: az alkotmány napja
Február 24: a zászló napja
Március 21: Benito Juárez születésnapja
Május 1: a munka ünnepe
Május 5: pueblai csata évfordulója
Szeptember 1: a Kormánynyilatkozat évfordulója
Szeptember 16: a függetlenség napja
Október 12: Kolumbusz napja ? Az újvilág felfedezésének napja
November 1: halottak napja
November 2: mindenszentek napja
November 2: a forradalom napja
December 12: a Guadalupei Szent Szűz napja
December 25: Karácsony
December 26: Karácsony

Nagykövetségek

Mexikóváros Nagykövetség
Nagykövet: Dr. Herczeg György
Cím: Paseo de las Palmas 2005. Lomas de Chapultepec Del. Miguel Hidalgo México D.F. 11000
Telefon: (52)(55) 55-96-18-22, 55-96-05-23
Fax: 55-96-23-78
E-mail: titkarsag@embajadadehungria.com.mx
Weboldal: http://embajadadehungria.com.mx/
Mexikói Nagykövetség
Nagykövet: -
Cím: 1024 Budapest, Rómer Flóris utca 58.
Telefon: (361) 326-0486
Fax: (361) 326-0485
E-mail: embamexhu@axelero.hu
Weboldal: -

Kedves Látogató!

Amennyiben hibát talált az oldalon, kérjük jelezze felélnk, segítve ezzel weboldalunk tökéletesítését, továbbá kíváncsiak lennénk rá, hogy Ön milyen tartalmat olvasna szivesen oldalunkon.

Írja meg véleményét, javaslatát, mit szeretne látni az oldalon, milyen információt találna hasznosnak. Vélemény elküldéséhez kérjük kattintson a "Vélemény írása" gombra!

Cimkefelhő:
Mexikó Észak- Közép Amerika mexikói peso Mexikóváros hasznos információk nagykövetség hivatalos nyelv népesség terület irodák iroda utazás előtt közben után

Valid HTML 4.01 Transitional

utazasiirodak.com
© 2010 -

utazasiirodak.com

Minden jog fenntartva
utazasiirodak.com

Utazás, Utazási, Irodák, Iroda, Kereső