Utazási iroda
 kereső
Megye
Település / kerület
Úticél

Oroszország

vissza
utazasiirodak.com > Európa > Oroszország

Országnév:

Oroszország
Oroszország

Ország teljes neve:

Orosz Föderáció

Országkód:

RU

Főváros:

Moszkva

Pénznem:

orosz rubel

Pénznem rövidítés:

RUB

Váltópénz:

kopejka

Kontinens:

Európa

Terület:

17075200 négyzetkilóméter

Népesség:

142008838 fő

Éghajlat:

Az Oroszországi Föderáció éghajlatának kialakulására néhány meghatározó tényező volt hatással. A hatalmas méretek, sok területnek a tengertől való jelentős távolsága miatt a kontinentális éghajlat az uralkodó. Északon szubarktikus éghajlat a jellemző. Az ország déli részének hegységei megakadályozzák a meleg légtömegek beáramlását az Indiai óceán felől, a nyugat és észak felé nyitott síkságok kiteszik az országot az arktikus (sarkvidéki) és az óceáni befolyásoknak. Emiatt az ország nagy részén csak két évszak különül el világosan: a tél és a nyár; a tavasz és az ősz rövid ideig tart. A leghidegebb hónap a január (a tengerparton a február), a legmelegebb általában a július. Oroszország négy éghajlati övezetben fekszik: arktikus, szubarktikus, mérsékelt és szubtropikus; a legkiterjedtebb a mérsékelt övezet. Szubtropikus éghajlata egy kis területnek van a Fekete-tenger partján, Szocsi környékén. Télen a hideg szárazföldi légtömegek miatt magas légnyomású területek alakulnak ki az ország belső területein; a január közepi légnyomás Szibéria déli részén 1040 millibar; ettől a területtől nyugatra terjed Oroszország határai mentén Kazahsztántól Ukrajnáig. A magas légnyomású területeken Oroszország európai részén a délnyugati szelek dominálnak, Szibéria nagy részén a déli szelek, a Távol-Keleten az északnyugati szelek uralkodnak. Nyáron fordított a helyzet; a szárazföld belsejében a légtömegek felmelegszenek, és az ország ázsiai részén alacsony légnyomású területek alakulnak ki, ezért a nyári szélirány a téli ellentéte; Oroszország európai részén nyáron általában északnyugati szelek fújnak, Szibériában északi, a Távol-Keleten délkeleti az uralkodó szélirány.

Hivatalos nyelv:

orosz

Egyéb beszélt nyelvek:

avar, csecsen, baskír, burját, tatár, jakut, udmurt, komi, mari, mordvin, karjalai, kalmük, kabard

Beutazási szabályok:

Az Oroszországba utazó magyar állampolgárok vízumkötelesek. Szolgáltatásaink igénybe vétele esetén minden szükséges papírt biztosítunk, így a vízumügyintézést is vállaljuk.

Védőoltások:

diftéria, tetanusz, gyermekbénulás hepatitis A hepatitis B kullancs encephalitis

Ajánott utazási útvonal:

Repülővel könnyen megközelíthető, gépkocsival, illetve busszal már nehezebben.

Víz minősége, ihatósága:

A csapvíz nem ajánlott közvetlen fogyasztásra, palackozott vizet mindenhol lehet vásárolni.

Telefonos hívószám:

+7

Kommunikáció jellemzői:

nem mindenhol elérhetőek a kommunikációs lehetőségek

Látnivalók:

Moszkva, Szentpétervár, Novgorod, Transzibériai Vasút Vlagyivosztokig, A Volga folyó, Szocsi

gazdaság:

Termesztett növények: gabona, napraforgó, burgonya, zöldségek, kender, szója, földimogyoró, mustármag, dohány. Tenyésztett állatok: szarvasmarha, sertés, juh, kecske. A méhészet elterjedt a déli területeken. Fontos ágazat a halászat. Ipar Az ipar jelentősebb ágazatai a vas-, alumínium- és színesfémkohászat, acélgyártás, gépgyártás, járműgyártás, kőolaj-feldolgozás, vegyipar, építőipar, fa- és papíripar, textilipar és élelmiszeripar.Oroszország a világ második legnagyobb kőolaj kitermelője és exportőre. Oroszország fűtőanyag termelése nagyméretű: kőszén: a Föld szénkészletének nagy része az országból származik. Legnagyobb szénmedencéi: Kuznyecki szénmedence, Pecsora szénmedence, Kanszk-Irkutszk medence (Kelet-Szibéria, Cseremhovó), Moszkvai barnaszénmedence, Acsinszk vidéke kőolajmezők: készleteit tekintve a világon a leggazdagabb. A kitermelés területei: Közép-Volga melléke, Baskíria, Kaukázus előtere Groznij és Majkop, Szahalin-sziget, kőolajfinomítás: Omszk, Perm, Volga melléke, Nyizsnij Novgorod földgázmezők: az egész világon a legjelentősebb készletek, előfordulása: Volga-vidék, Észak-Kaukázus, Közép-Ázsia földgázvezetékek: Szaratov-Moszkva, Dasava-Brjanszk-Moszkva, Tula-Moszkva, Omszk-Novoszibirszk tőzegkitermelés: Szentpétervár, Moszkva, Kalinyin Energiatermelés Nagyobb hőerőművek: Satura, Sztalinogorszk, Kamerovo, Novoszibirszk Nagyobb vízerőművek: Ribinszk, Ivankov, Uglics, Nyizsnij Novgorod, Kujbisev, Káma, Irkutszk, Bratszk, Novoszibirszk, Krasznojarszk Nagyobb atomerőművek: Ural, Obnyinszk, Voronyezs Energiatermelés megoszlása Hőenergia: 67,77%. Vízenergia: 19,49%. Atomenergia: 12,74%.

Vallás:

orosz ortodox, mohamedán, buddhista, protestáns, katolikus, zsidó
Ünnepnapok:Január 1: Újév
Január 5: Újév
Január 7: Karácsony
Február 23: Az anyaország védői
Március 8: Nőnap
Május 1: A tavasz és a munka ünnepe
Május 9: A győzelem napja
Június 12: Oroszország (függetlenség) napja
November 4: A nemzeti egység napja

Nagykövetségek

-
Nagykövet: Gilyán György
Cím: Moszfilmovszkaja u. 60-62 (Metro ?Kievszkaja?).
Telefon: +7-(095)-796-93-77
Fax: +7- (095)-796-93-81
E-mail: mission.mow@kum.hu
Weboldal: http://www.mfa.gov.hu/emb/moscow
Oroszországi Föderáció Nagykövetsége - Budapest
Nagykövet: -
Cím: 1062 Budapest, Bajza u. 35.
Telefon: 332-47-48, 302-5230
Fax: 353-4164
E-mail: rusemb@euroweb.hu
Weboldal: -

Kedves Látogató!

Amennyiben hibát talált az oldalon, kérjük jelezze felélnk, segítve ezzel weboldalunk tökéletesítését, továbbá kíváncsiak lennénk rá, hogy Ön milyen tartalmat olvasna szivesen oldalunkon.

Írja meg véleményét, javaslatát, mit szeretne látni az oldalon, milyen információt találna hasznosnak. Vélemény elküldéséhez kérjük kattintson a "Vélemény írása" gombra!

Cimkefelhő:
Oroszország Európa orosz rubel Moszkva hasznos információk nagykövetség hivatalos nyelv népesség terület irodák iroda utazás előtt közben után

Valid HTML 4.01 Transitional

utazasiirodak.com
© 2010 -

utazasiirodak.com

Minden jog fenntartva
utazasiirodak.com

Utazás, Utazási, Irodák, Iroda, Kereső