Utazási iroda
 kereső
Megye
Település / kerület
Úticél

Az EU tízéves közlekedésbiztonsági terve

2010-07-28, 09:40

Az Európai Unió újult erővel folytatja a küzdelmet a közutakon közlekedők biztonságának javításáért és a halálos közlekedési balesetek számának radikális csökkentéséért.

A tavalyi év folyamán 35 000 ember halt meg közúti balesetekben az EU tagállamaiban. Ez 36%-os csökkenést jelent 2001-hez képest, amikor az Európai Bizottság először hirdette meg, hogy felére kívánja csökkenteni a közutakon előforduló balesetek halálos áldozatainak számát. A legveszélyeztetettebb csoportot a fiatalok és a motorkerékpárosok alkotják.

A közúti halálesetek leggyakrabban gyorshajtás, ittas vezetés, illetve a biztonsági öv használatának mellőzése miatt következnek be. A biztonsági követelményeknek meg nem felelő járművek és a rosszul karbantartott utak további veszélyt jelentenek a közlekedők számára, noha ezeket a kockázatokat el lehetne hárítani. Az EU új közlekedésbiztonsági programja e problémák mindegyikével foglalkozik.

A terv értelmében a következő 10 év folyamán:

? az EU új szabályokat léptet életbe annak érdekében, hogy a jelenleginél több jármű rendelkezzen majd olyan automatikus járműbiztonsági rendszerrel, mely veszélyhelyzetben figyelmezteti a vezetőt, így például akkor, ha az túl nagy sebességgel hajt, vagy elhagyja a kijelölt forgalmi sávot;

? az Unió a jövőben kizárólag olyan útépítési projekteket részesít támogatásban, melyek megfelelnek az uniós közlekedésbiztonsági előírásoknak;

? az EU a tagállami hatóságokkal együttműködve közös stratégiát dolgoz majd ki a közutakon közlekedők oktatása és képzése céljából;

? további intézkedések szolgálják majd a motorosok biztonságának védelmét. Az utóbbi években a közúti balesetek halálos áldozatainak száma minden járműkategória esetében csökkent, a motorkerékpárok kivételével. A motorkerékpár- és mopedvezetők az EU útjain közlekedő járművezetőknek mindössze 2%-át, ám a halálos közúti balesetek áldozatainak mintegy 17%-át teszik ki.

Egy közelmúltban Unió-szerte elvégzett felmérés Englishfrançais szerint az európaiak úgy vélik, többet kellene tenni a balesetek számának csökkentéséért. A válaszadók túlnyomó többsége azon a véleményen van, hogy a kormányzati intézkedéseknek elsősorban az úthálózat minőségének javítására és a közlekedési szabályok érvényre juttatására kell irányulniuk.

A 2001-ben kitűzött célt eddig mindössze négy országnak sikerült elérnie: Lettországban, Spanyolországban, Észtországban és Portugáliában 2009-ben a közúti balesetek legalább 50%-kal kevesebb halálos áldozatot követeltek, mint 2001 folyamán. Sajnos Romániában és Máltán növekedett a halálos áldozatok száma.

2009-ben a legkevesebben az Egyesült Királyságban, Hollandiában és Svédországban haltak meg a közutakon. A fekete statisztikákat a tavalyi év során Görögország és Románia vezette.

(europa.eu)

Így találhattál ránk:

Az EU tízéves közlekedésbiztonsági terve, unió, közlekedés, úthálózat, balesetek, fiatalok, motorkerékpárosok, útépítés, felmérés, utazasiirodak.com

Kedves Látogató!

Amennyiben hibát talált az oldalon, kérjük jelezze felélnk, segítve ezzel weboldalunk tökéletesítését, továbbá kíváncsiak lennénk rá, hogy Ön milyen tartalmat olvasna szivesen oldalunkon.

Írja meg véleményét, javaslatát, mit szeretne látni az oldalon, milyen információt találna hasznosnak. Vélemény elküldéséhez kérjük kattintson a "Vélemény írása" gombra!

Cimkefelhő:
tízéves terve unió közlekedés úthálózat balesetek fiatalok motorkerékpárosok útépítés felmérés utazasiirodak.com

Valid HTML 4.01 Transitional

utazasiirodak.com
© 2010 -

utazasiirodak.com

Minden jog fenntartva
utazasiirodak.com

Utazás, Utazási, Irodák, Iroda, Kereső