Utazási iroda
 kereső
Megye
Település / kerület
Úticél

Az utazóknak joguk van... mihez is?

2010-07-22, 09:51

Reklámkampánnyal tájékoztatja az unió a nyaralni indulókat.Mekkora kártérítést kaphatunk, ha a légitársaság elveszítette a csomagunkat? Milyen lehetőségek közül választhatunk, ha törölték a járatunkat, vagy túlfoglalás miatt nem szállhattunk fel a gépre? A nemzetközi vasúti jegy árának mekkora részét igényelhetjük vissza, ha két órát késett a vonat?

Az uniós jogszabályok már évek óta biztosítják, hogy minden tagállamban ugyanolyan elbánásban részesüljenek a légi utasok és a vasúton közlekedők. Szabályozzák többek közt a késések és járattörlések kérdését, az árak meghirdetésének módját és az utazási irodák kötelességeit is. A jogalkotók kiemelt figyelmet fordítottak az esélyegyenlőségre is: mindenkinek joga van az utazáshoz, ezért a látássérült, mozgáskorlátozott vagy bármilyen fogyatékkal élő utasokat a foglalás pillanatától kezdve - teljesen ingyen - segítenie kell az közlekedési cégnek.

Bár ez utóbbi szabályok már három éve hatályosak, az Európai Unió szerint még mindig nagyon kevesen ismerik a jogaikat. Ezért idén nyáron, még mielőtt mindenki szabadságra indult, információs kampányt indított az Európai Bizottság. A reklámkampány az egész kontinensre kiterjed. Repülőtereken és vasúti pályaudvarokon kifüggesztett plakátok és az összes uniós nyelven elérhető brosúrák, információs videók és rövid reklámok segítik majd a nyaralók tájékoztatását.

- Azt akarjuk, hogy az európaiak tudatában legyenek a jogaiknak, és annak, hogy ezen jogok sérülése esetén miként juthatnak segítséghez. A tájékoztatást pedig sosem lehet túlzásba vinni - nyilatkozta Siim Kallas, az Európai Bizottság közlekedésért felelős alelnöke.

A kampány részeként indította a bizottság az ec.europa. eu/passenger-rights címen elérhető internetes oldalt is, ahol a közeljövőben az EU minden hivatalos nyelvén tájékozódhatnak jogaikról a nyaralni indulók. A weboldal tartalma egyelőre csak angolul olvasható, a készítők július közepére ígérik a fordításokat.

Jövőre pedig már a hajóval és komppal utazókat is hasonló jogok illetik meg, mint a légivagy vasúti utasokat. Az Európai Parlament július 6-án hagyta jóvá az erről benyújtott javaslatot. A városi és távolsági buszon utazók jogainak szabályozásáról is tárgyaltak, de nem sikerült megegyezni arról, milyen hosszú utazásokra vonatkozzanak a szabályok. A tagállamok attól félnek: a túl sok felelősség árthat a kisebb cégeknek.

(nol.hu)

Így találhattál ránk:

Az utazóknak joguk van... mihez is?, reklámkampány, kártérítés, jogszabályok, utazasiirodak.com

Kedves Látogató!

Amennyiben hibát talált az oldalon, kérjük jelezze felélnk, segítve ezzel weboldalunk tökéletesítését, továbbá kíváncsiak lennénk rá, hogy Ön milyen tartalmat olvasna szivesen oldalunkon.

Írja meg véleményét, javaslatát, mit szeretne látni az oldalon, milyen információt találna hasznosnak. Vélemény elküldéséhez kérjük kattintson a "Vélemény írása" gombra!

Cimkefelhő:
utazóknak joguk van... mihez is? reklámkampány kártérítés jogszabályok utazasiirodak.com

Valid HTML 4.01 Transitional

utazasiirodak.com
© 2010 -

utazasiirodak.com

Minden jog fenntartva
utazasiirodak.com

Utazás, Utazási, Irodák, Iroda, Kereső