Utazási iroda
 kereső
Megye
Település / kerület
Úticél

Bővülnek a hajóval utazók jogai

2010-07-16, 17:00

2012-től a hajókon utazók hasonló jogokat élvezhetnek, mint a légiutasok, miután az EP jóváhagyta a Tanáccsal korábban egyeztetett javaslatot. Az új jogszabály rendelkezik a késésekért és járattörlésekért járó kártérítésekről, a balesetekért való felelősségről és a fogyatékkal élő utasoknak nyújtandó segítségről is.

A tizenkettőnél több utast befogadó hajóknál vagy kompoknál (kivéve a városnéző, illetve kirándulóhajókat) 90 percnél hosszabb késés vagy járattörlés esetén vissza kell majd téríteni a jegy árát, illetve más járatot kell biztosítani. Ezen felül az utasokat a késés mértékétől és az út hosszától függően további - a jegyár negyedének vagy felének megfelelő - kártérítés is megilleti. A jogszabály részletesen rendelkezik a mozgáskorlátozott utasok számára nyújtandó segítségről is. A tagállamokat képviselő Tanáccsal egyelőre nem sikerült megegyezni a távolsági és városi buszokon utazók jogairól, ezekről így várhatóan az ősszel folytatódnak a tárgyalások.

A képviselők a buszoknál, két órásnál hosszabb késés esetén biztosítanának kártérítést, az elveszett poggyászokért pedig 1800 eurós értékig felelnének a busztársaságok. A parlament javaslata szerint a buszüzemeltetők korlátlanul felelnének, ha utasuk nekik felróhatóan megsérül vagy meghal.

TTG

(euractiv.hu)

Így találhattál ránk:

Bővülnek a hajóval utazók jogai, késés, rendelkezik, miután, utazasiirodak.com

Kedves Látogató!

Amennyiben hibát talált az oldalon, kérjük jelezze felélnk, segítve ezzel weboldalunk tökéletesítését, továbbá kíváncsiak lennénk rá, hogy Ön milyen tartalmat olvasna szivesen oldalunkon.

Írja meg véleményét, javaslatát, mit szeretne látni az oldalon, milyen információt találna hasznosnak. Vélemény elküldéséhez kérjük kattintson a "Vélemény írása" gombra!

Cimkefelhő:
Bővülnek hajóval utazók jogai késés rendelkezik miután utazasiirodak.com

Valid HTML 4.01 Transitional

utazasiirodak.com
© 2010 -

utazasiirodak.com

Minden jog fenntartva
utazasiirodak.com

Utazás, Utazási, Irodák, Iroda, Kereső