Utazási iroda
 kereső
Megye
Település / kerület
Úticél

Huszonötmilliárdba kerül az e-kártya bevezetése

2010-07-27, 10:06

Az Európai Unió tagállamaiban 2008-tól kell bevezetni az egységes formátumú elektronikus egészségbiztosítási kártyát, amely elsősorban az ellátásra való jogosultságot igazolja majd a közösség országaiban.

A Magyarországon 2005 novemberétől kiadott plasztik európai egészségbiztosítási kártya - amely az uniós országokba utazó magyarok tb-jogviszonyát igazolja és az E111-es nyomtatványt váltotta fel - még nem tartalmaz elektronikus adatokat, de az új, chipkártyaalapú okmányon feltüntetett adatok már olvashatók lesznek elektronikusan. A kártya bevezetése ugyanakkor hazánkban összekapcsolódik a taj-kártya elektronizálásával és a központi egészségügyi informatikai rendszer fejlesztésével is. Így az új, fényképpel ellátott kártya egyik oldalán az uniós, a másikon a nemzeti ellátásra jogosító adatok lesznek olvashatók.

Az előkészítéssel már egy éve foglalkozik az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP), amely tavaly július és szeptember között egy sikeres próbaüzemet is lebonyolított - az uniós országokkal együttműködve - az e-kártya használatára. (A modellkísérlet során Vas, Győr-Moson-Soporon és Zala megye biztosítottainak 16 ezer kártyát készíttettek, és mintegy harminc helyet - háziorvosi és szakrendelőket, kórházakat - láttak el kártyaleolvasókkal és alkalmazásokkal.) Szinte már csak a pénz hiányzik ahhoz, hogy elkezdjék a 11 millió kártya gyártását és az informatikai rendszer kiépítését.

Az Új Magyarország fejlesztési terv keretében, az elektronikus közigazgatás operatív program részeként készült el az OEP megvalósítási akcióterve. A bevezetés költsége 24-26 milliárd forint - mondta lapunknak Király Gyula, az OEP informatikai és nyilvántartási főigazgató-helyettese. Az unió legkorábban márciusban fogadhatja el a programot, az OEP áprilisban köthet támogatási szerződést, így májusban írhatják ki a megvalósításra szóló közbeszerzési eljárásokat. Várhatóan a kártyák gyártására és a központi kiszolgáló rendszer kialakítására egy tendert írnak ki, de ha az utóbbit az elektronikuskormányzat-központon keresztül fejlesztik, akkor arra nem kell pályázatot hirdetni. Az egészségügyi szolgáltatók infrastruktúrájának kialakítására pedig valószínűleg regionális bontásban írnak majd ki beszerzéseket.

A chipkártya egyesíti majd a taj-kártya és az európai egészségbiztosítási kártya funkcióin túl a nyugdíjas-igazolványét, a közgyógy-igazolványét is, valamint egyben belépőt jelent a kormányzati portál ügyfélkapujához is. (Ott például a taj-szám megadásával bárki ellenőrizheti ellátási jogosultságát, és információt szerezhet "betegútjáról".) Az új okmány tehát kulcs lesz különböző adatbázisokhoz.

A hálózat kiépülésével az orvos megismerheti - a beteg hozzájárulásával - a páciens korábbi diagnózisait és kezeléseit, vénybeváltásait, függőben lévő vényeit, beutalóit, utazási költségeit, kórházi és szakrendeléseken kapott ellátásait. A kártya és a program segítségével az orvos - a papírt kiváltva - elektronikusan intézheti a vényeket és a beutalókat, az utazási utalványokkal és a vizitdíjakkal kapcsolatos adminisztrációt. A beteg kártyájának kiléptetése egyben rögzíti a betegforgalmi napló számát, a kezelés okát és a diagnózist. A kártya bevezetésével a szakrendelők és kórházak számára szintén leegyszerűsödik a betegek regisztrációja, a kórházak esetében pedig az elbocsátásuk is.

A biztosítottak kártyáinál jóval okosabbak lesznek a közreműködőké (az orvosoké, asszisztenseké, patikusoké, rendszergazdáké), ezek ugyanis hitelesítésre és aláírásra is alkalmasak. Az e-kártyákat 2008-tól fokozatosan, mintegy két és fél év alatt vezetik be. A biztosítottak ezeket a háziorvosnál vagy a területileg illetékes egészségbiztosítási pénztárakban, illetve okmányirodákban vehetik át.

(e-government.hu)

Így találhattál ránk:

Huszonötmilliárdba kerül az e-kártya bevezetése, utazó, utazási, tb, kártya, uniós, nemzeti, ellátás, egészségügyi, szolgáltatás, , utazasiirodak.com

Kedves Látogató!

Amennyiben hibát talált az oldalon, kérjük jelezze felélnk, segítve ezzel weboldalunk tökéletesítését, továbbá kíváncsiak lennénk rá, hogy Ön milyen tartalmat olvasna szivesen oldalunkon.

Írja meg véleményét, javaslatát, mit szeretne látni az oldalon, milyen információt találna hasznosnak. Vélemény elküldéséhez kérjük kattintson a "Vélemény írása" gombra!

Cimkefelhő:
Huszonötmilliárdba kerül e-kártya bevezetése utazó kártya uniós nemzeti ellátás egészségügyi szolgáltatás utazasiirodak.com

Valid HTML 4.01 Transitional

utazasiirodak.com
© 2010 -

utazasiirodak.com

Minden jog fenntartva
utazasiirodak.com

Utazás, Utazási, Irodák, Iroda, Kereső