Utazási iroda
 kereső
Megye
Település / kerület
Úticél

Nincs benzin, Görögországban rekedt több magyar család

2010-07-29, 19:00

Görögországban ragadt több magyar család a bezárt benzinkutak miatt. Magyar turisták ragadtak Görögországban a tankautó-sofőrök negyedik napja tartó sztrájkja következtében fellépő üzemanyaghiány miatt.

Kovács Márta, aki a görögországi Tolo városában nyaral családjával, telefonon azt mondta: kedden az athéni magyar konzulátushoz fordultak segítségért, de azt válaszolták, hogy nem adnak pénzt. Közölte: pénzkérésről szó sem volt, nekik csak harminc liter benzinre van szükségük, amivel haza tudnának jönni. Hozzátette: egy barátnőjük Magyarországon a Külügyminisztériumot is felkereste, de ott is csak azt mondták, hogy utaljanak ki a családnak pénzt.

Benzinért álló sor egy g...
Benzinért álló sor egy görög kút előtt.
Reuters - Yiorgos Karahalis

Nekik nem pénz kell, hanem haza szeretnének jönni - hangsúlyozta Kovács Márta, aki szerint az volna a megoldás, hogy valaki pénzért adna nekik benzint. Az autójukat nem akarják otthagyni, de szállásuk csak szombatig van, és a nyaralásra szánt pénzük is csak addig elég.

A pórul járt család hiányolja a hivatalos tájékoztatást. Nekik például egy idegenvezető mondta hétfőn, hogy gyorsan menjenek el tankolni, de mire eljutottak volna addig, már bezártak a benzinkutak, és azóta is országszerte zárva tartanak - mondta Kovács Márta. Hozzátette: az az utazási iroda is, amely az útjukat szervezte, tőlük szerzett tudomást a sztrájkról.

Csütörtökön azt az információt kapták, hogy a görög kormány ultimátumot adott a sofőröknek: ha nem állnak munkába, kirúgják őket. Ennek ellenére ők továbbra sem látják a sztrájk végét - tette hozz Kovács Márta. Hozzátette: kártérítést fognak követelni Görögországtól, mivel elfogadhatatlannak tartják, hogy korlátozzák őket személyes szabadságukban.

Kaizinger Tibor athéni magyar konzul az MTI megkeresésére telefonon elmondta, hogy a főszezon miatt nagyon sok magyar turista van most az országban, de tudomásuk szerint az üzemanyaghiány miatt senki nem került komoly veszélybe. Nagyon sokan kérnek tőlük segítséget, de a konzulátus azt tudja tanácsolni, hogy akinek sürgős, repülővel térjen haza, vagy várja ki a sztrájk végét. Benzint a konzulátus sem tud adni - mondta.

Hozzátette: nem lehetetlen tankolni, mert néhány benzinkút nyitva van, de több órát kell várakozni és az sem biztos, hogy engedik teletankolni az autót. Elmondta azt is, hogy Görögország több nagyvárosában a helyiek nem vehetnek dízelüzemű járművet, ezért kisebb a kereslet a gázolaj iránt, vagyis ahhoz sokkal könnyebb hozzájutni.

A konzul azt kérte a Görögországba autóval utazóktól, hogy ha lehet, akkor a határ előtt tankoljanak, és figyeljék a híreket. Információik szerint a sztrájk néhány napon belül befejeződik, de utána még egy napra szükség van, hogy a kutakat feltöltsék. A Külügyminisztérium honlapján minden szükséges információ megtalálható - tette hozzá.

Az üzemanyag-szállító teherautósofőrök negyedik napja tartó sztrájkját, a benzinhiányt megelégelve a görög kormány szerdán kötelezte a sofőröket a munkafelvételre. Ezt követően a görög rendőrség könnygázt vetett be csütörtökön az athéni közlekedési minisztérium épülete előtt tüntető sztrájkoló teherautósofőrök szétoszlatására. A demonstráció további incidens nélkül véget ért.

Görögországban azért van a sztrájk, mert a kormány liberalizálni akarja az üzemanyag-szállítást a gazdasági reform keretében, amelyet az Európai Unió és a Nemzetközi Valutaalap kényszerít az országra a hitelprogram feltételeként. Az üzemanyag-szállításra nagyon szigorú szabályok vonatkoznak. A hatóságok évtizedek óta nem adtak ki új engedélyt erre a tevékenységre, ezért a sofőrök egymás között adják-veszik az engedélyeket. Azzal, hogy a kormány liberalizálja az engedélykiadást, semmivé válik a sofőrök befektetése, akik akár 150 ezer eurót is költhettek a vállalkozási engedély megszerzésére.

Lapunk Görögországban nyaraló munkatársa délután azt az információt kapta a konzulátustól, hogy holnapra talán javulhat a helyzet a kutaknál. Rontja ugyanakkor a benzinhez jutás esélyeit, hogy a görögök a szomszédos államokba járnak át üzemanyagért, így a felvásárlásaik nyomán a magyar turistáknak nem elég a határig eljutni, hiszen az sem biztos, hogy a határt átlépve az első kútnál tudnak tankolni.

(nol.hu)

Így találhattál ránk:

Nincs benzin, Görögországban rekedt több magyar család, Görögország, benzin, sztrájk, turizmus, utazás, magyarok, , utazasiirodak.com

Kedves Látogató!

Amennyiben hibát talált az oldalon, kérjük jelezze felélnk, segítve ezzel weboldalunk tökéletesítését, továbbá kíváncsiak lennénk rá, hogy Ön milyen tartalmat olvasna szivesen oldalunkon.

Írja meg véleményét, javaslatát, mit szeretne látni az oldalon, milyen információt találna hasznosnak. Vélemény elküldéséhez kérjük kattintson a "Vélemény írása" gombra!

Cimkefelhő:
Nincs benzin Görögországban rekedt több magyar család Görögország benzin sztrájk turizmus utazás magyarok utazasiirodak.com

Valid HTML 4.01 Transitional

utazasiirodak.com
© 2010 -

utazasiirodak.com

Minden jog fenntartva
utazasiirodak.com

Utazás, Utazási, Irodák, Iroda, Kereső