Utazási iroda
 kereső
Megye
Település / kerület
Úticél

Nyaralj EU-kártyával!

2010-07-28, 09:40

Négy év alatt több mint egymillió Európai Egészségbiztosítási Kártyát (EU-kártyát) adott ki az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP), uniós országokba utazó turistáknak, tavaly már közel félmilliót. A kártya nem helyettesíti a klasszikus utasbiztosítást, egészségügyi alapellátások azonban könnyen és térítésmentesen vehetőek igénybe általa.

Hol és hogyan igényelhető? Milyen szolgáltatásokat biztosít? Válaszok alább.

Rövid kártyatörténet

Mivel az unió az egyenlő elbánás elvét (1408/71-es EGK Rendelet) a társadalombiztosításban is érvényesíti, a tagországok érvényes hazai TAJ-kártyával rendelkező lakói egyforma alapellátást igényelhetnek, ha turistaként (ideiglenesen) egy másik tagállamban tartózkodnak. A térítésmentes ellátásra való jogosultság egységes kártyával igazolható, aminek tulajdonosa baleset esetén igénybe veheti az adott ország állampolgárainak járó ingyenes ellátásokat. OEP-tájékoztatás szerint tavaly 56 730 esetben láttak el külföldön megsérült vagy beteg magyarokat, közel tíz százalékuk kezelését EU-kártya alapján finanszírozták.

Forrás: Fogyasztók/Tóth sándor Péter


Utazás előtt
nem árt arról tájékozódni, hogy a célországban pontosan mit jelent az alapellátás és mely szolgáltatások után kell önrészt vagy teljes árat fizetni - ez ugyanis tagországonként más és más. Van, ahol a sürgősségi ellátás is pénzbe kerül (Csehország), sok helyen pedig fizetős a gyógyszer felírása, a betegszállítás vagy a kórházi napidíj. Az OEP honlapján tagországokra bontva találhatóak a fontosabb információk, így mérlegelhető, érdemes-e külön utasbiztosítást kötni, vagy EU-kártyánk is elegendő lesz.


Hogyan igényelhető a kártya?

Ha nem azonnal indulunk, kártyánkhoz legegyszerűbben úgy juthatunk, ha letöltjük az OEP honlapjáról az igénylőlapot. (Igénylőlap letölthető innen.) Ezután postán küldjük be az állandó lakcímünk szerint illetékes kirendeltségre. Ha mindent rendben találnak TAJ-kártyánkkal (azaz nincs elmaradás a járulékokkal), harminc napon belül postázzák egy évig érvényes EU-kártyánkat. Ha sürgősen szükségünk van a kártyára, az igénylést személyesen is intézhetjük az OEP ügyfélszolgálatain. Ehhez a meglévő, érvényes TAJ-kártyánkra, személyi igazolványra és jó sok olvasnivalóra van szükség, ugyanis az ügyintézés a többi igénnyel (új TAJ-kártya kiállítás, elveszett kártya pótlása) egy kalap alatt folyik ami a fővárosban sokszor több órás várakozást jelent. Cserébe viszont azonnal kézhez kaphatjuk kártyánkat, amelynek kiváltása ingyenes.


Mire jó az EU kártya?

A kártyával térítésmentesen csak alapellátás vehető igénybe, baleset, illetve hirtelen felmerülő, előre nem tudható szükséghelyzet bekövetkeztekor, olyan egészségügyi szolgáltatónál, amely szerződésben áll az OEP-pel (magánrendelő és magánkórház tehát kizárva). Mivel egyes kezelések vagy ellátások indokoltságáról az orvos dönt, például nem tervezett szüléssel és fertőzéses megbetegedésekkel, valamint a vesedialízissel vagy vakbélgyulladással kapcsolatos költségeket a hazai társadalombiztosítás önrész nélkül is állja.

Forrás: Fogyasztók/Tóth sándor Péter

Azonnal és helyben kell fizetni viszont minden olyan egészségügyi szolgáltatásért, amit az adott országban csak előjegyzésre végeznek, vagy ami már nem tartozik az alapellátás körébe. Mivel alapellátás alatt szinte mindenütt mást és mást értenek, jól jöhet, ha tájékozottak és felkészültek vagyunk, nehogy a nyaralásra szánt pénz kevésnek bizonyuljon, egy váratlan baleset vagy rosszullét miatt.

Egyes tagállamokban (Finnország, Belgium, Franciaország, Luxemburg) visszatérítéses rendszer működik. Ez azt jelenti, hogy érvényes EU-kártyánk felmutatása mellett is ki kell fizetnünk az alapellátás teljes díját, majd itthon, utólag rendezhető számlánk, az OEP-pel. A kártya sehol nem mentesít a több európai tagállamban is létező vizitdíj, receptdíj, illetve kórházi napidíj megfizetése alól.

Utólagos elszámolás van akkor is, ha nem váltottuk ki a kártyát, mégis kénytelenek voltunk igénybe venni valamilyen orvosi ellátást. Ilyen esetben előfordulhat, hogy a számlán nagyobb összeg szerepel, mint amennyit akkor fizetnénk, ha felmutattuk volna a kártyánkat. Ekkor a különbözetet be kell nyelnünk, mert az OEP csak annyit térít vissza, amennyit az adott ország egészségbiztosítójával való egyeztetése során jogosnak ítél.


EU-kártya kontra utasbiztosítás

Éppen az ilyen meglepetések elkerülése miatt érdemes fontolóra venni az utasbiztosítás megkötését. A biztosítótársaságok által kínált csomagok ugyanis sokkal szélesebb körű szolgáltatást tartalmaznak, mint az EU-kártya. Ha balesetet szenvedünk és csak magáncég tud segítségünkre sietni, netán csak magánkórház van a közelben, akkor EU kártyánk mit sem ér. Utasbiztosítással viszont ezek is igénybe vehetőek. Ráadásul nem kell aggódnunk az önrész vagy a megelőlegezett fizetés miatt, hiszen a biztosítók általában ezt is rendezik helyettünk, az utasbiztosításokban meghatározott összegig.

Az alapvető különbségek között az alábbi táblázat segít eligazodni:

Európai Egészségbiztosítási Kártya
Utasbiztosítás
Csak szerződött szolgáltatóhoz lehet fordulni vele Magán egészségügyi szolgáltatóhoz is lehet fordulni vele
Csak az orvosilag szükséges ellátásokat fedezi A biztosítási szerződés szerinti összes ellátást fedezi (halottszállítást, poggyászbiztosítást, stb.)
A szükséges ellátásokat azok árára tekintet nélkül nyújtani kell a nyomtatvány ellenében Az ellátások költségeit csak a befizetett összeg erejéig vállalja a biztosító
Az önrészt a biztosítottnak kell kifizetni, annak visszatérítésére nem számíthat Az önrészt is fedezi
Bizonyos tagállamokban az ellátás költségeit a biztosított előlegezi meg Minden tagállamban a biztosító fizet
(fogyasztok.hu)

Így találhattál ránk:

Nyaralj EU-kártyával!, nyaralás, európa, unió, eu, kártya, biztosítás, különbségek, utazó, turistáknak, utazasiirodak.com

Kedves Látogató!

Amennyiben hibát talált az oldalon, kérjük jelezze felélnk, segítve ezzel weboldalunk tökéletesítését, továbbá kíváncsiak lennénk rá, hogy Ön milyen tartalmat olvasna szivesen oldalunkon.

Írja meg véleményét, javaslatát, mit szeretne látni az oldalon, milyen információt találna hasznosnak. Vélemény elküldéséhez kérjük kattintson a "Vélemény írása" gombra!

Cimkefelhő:
Nyaralj EU-kártyával! Utasbiztosítás kontra EU-kártya nyaralás európa unió kártya biztosítás különbségek utazó turistáknak utazasiirodak.com

Valid HTML 4.01 Transitional

utazasiirodak.com
© 2010 -

utazasiirodak.com

Minden jog fenntartva
utazasiirodak.com

Utazás, Utazási, Irodák, Iroda, Kereső